sunnuntai 20. maaliskuuta 2016

Pääsiäisen lampaanfilee ja punaviini: Tiempo Briego

Tiempo Briego Crianza 2011

Kuten edellisessä tekstissä totesin, pääsiäisen lammasruokien kaveriksi löytyy loputtomasti vaihtoehtoja niin vanhan kuin uuden maailman viineistä. Nyt vuorossa on seuraava viinisuositus, muhkea espanjalainen Tiempo Briego Crianza. Viini tulee Castilla y Leónin alueelta Ribera del Duerosta. Alue sijaitsee lähellä Riojaa ja alueiden viinit ovatkin hieman saman tyylisiä. Ribera del Dueron viinit ovat kuitenkin usein Riojalaisia tuhdimpia ja hedelmäisempiä. 

Tuottaja Alberto y Benito on perheyritys, jonka omistavat Benito Hernandon veljekset. Veljekset halusivat palauttaa perinteet, joita heidän isänsä oli seurannut viljellessään viiniä alueella 1960-luvulla. He aloittivat 1980-luvun lopussa ostamalla takaisin vanhoja viinitarhoja. Nykyisin talolla on 77 hehtaaria viinitarhoja ja viiniä valmistuu noin 400 000 pulloa vuodessa. Tarhoilla viljellään vain Tempranilloa, lukuun ottamatta hyvin pientä määrää Merlot-köynöksiä.

Alkon valikoimasta löytyy kaksi tuottajan punaviiniä. Olen kirjoittanut aikaisemmin edullisemmasta Briego Vendimia Seleccionada viinistä ja nyt vuorossa on neljä euroa kalliimpi Tiempo Briego Crianza. Molemmat viinit sopivat loistavasti pääsiäispöytään, mikäli tarjolla on karitsaa tai lammasta. Vendimia Seleccionada on simppeli, mutta laadukas valinta lampaan kaveriksi, kun Tiempo Briego Crianza taas tyylikäs ja juhlallisempi vaihtoehto. 

Tiempo Briego Crianza viiniin käytettävät rypäleet tulevat 10 hehtaarin Solonas tarhalta. Alueella on mannermainen ja kuivahko ilmasto, minkä lisäksi päivien ja öiden väliset lämpötilaerot ovat suuret. Rypäleet kerätään käsin ja käyminen tapahtuu terästankeissa kontrolloidussa lämpötilassa kymmenen päivän ajan. Viiniä kypsytetään tammessa 14 kuukauden ajan, josta ensimmäiset kolme ja puoli kuukautta viini viettää uusissa amerikkalaisissa tynnyreissä, minkä jälkeen viini siirretään kypsymään loppu ajaksi ranskalaisiin tynnyreihin. 

Syvä rubiininpunainen väri vaalenee lasin reunoja kohti vaaleamman punaisiin, kuten pinkkeihin sävyihin.

Voimakas ja mehevä, kypsän hedelmäinen tuoksu antaa lämpimän ensi vaikutelman. Siinä on luumuja ja tummia kirsikoita sekä tammen tuomaa makeaa mausteisuutta ja paahteisuutta. Taustalla on myös miellyttävän kaakaoisia ja vaniljaisia sekä kuivatun hedelmäisiä, taatelisia vivahteita.

Myös runsas maku seurailee tuoksua mehevänä ja kypsän hedelmäisenä. Se on alkuun voimakas, mutta pehmenee miellyttävästi kielellä. Ensimmäisenä kieleltä löytyy hedelmäisiä, kuten luumuisia ja tumman kirsikkaisia, karhunvatukkaisia ja karpaloisia vivahteita, jotka ovat erinomaisessa tasapainossa hienosti integroituneen tammen kanssa. Tammi tuntuu maussa paahteisena ja makeahkon mausteisena sekä vaniljaisena. Taaempaa löytyy myös vivahteita kaakaosta ja kuivatuista hedelmistä, kuten luumuista ja viikunoista. Täyteläinen ja tanniininen viini, joka saa lähes majesteettisen rungon tuntuvista, mutta kypsistä samettisen pehmeistä tanniineista ja pirteästä hedelmäisestä hapokkuudesta. Viinin jälkivaikutelma on todella pitkään viipyilevä ja lämmittävä, todella vivahteikas, paahteinen, kuivatun hedelmäinen ja hennon mokkainen sekä mustaherukkainen. 

Moniulotteinen ja vivahteikas viini, erinomainen rakenne ja miellyttävä suutuntuma. Viini on todella edullinen, kun ottaa huomioon sen laadun ja rahoille saadun vastineen. Minulle ei ole tullut vastaan samaan eikä aina edes kallimpaan hintaan näin hienoa viiniä, joten suosittelen tätä kaikille hyvän viinin ystäville. Todellinen huippuviini sellaisenaan nautiskeluun tai liharuokien kaveriksi.

Tiempo Briego sai seurakseen yrteillä kuorrutettua lampaanfileetä, jonka resepti löytyy Viinilehden sivuilta. Viinilehti suosittelee Alkosta saatavaa vuosikertaa 2012 tämän ruoan kanssa. Ruoka sopii hyvin pääsiäispöytään ja Tiempo Briego toimii sen kanssa täydellisesti. Viinin tanniinit pehmenivät entisestään roseeksi jätetyn lihan kanssa ja viinin aromit sopivat hienosti lampaan seuraan. Viinin mustaherukkaiset ja karhunvatukkaiset vivahteet voimistuvat hieman ruoan seurassa, mutta eivät liiaksi. Yhdistelmä on erittäin hienostunut ja omaan suuhuni täydellinen. Mikäli pääsiäisen viinit on jo hankittu ja ruoka suunniteltu, kokeile ihmeessä myöhemmin. Suosittelen erittäin lämpimästi.

Kouluarvosana: 9,5 Tyylikäs ja harmoninen huippuviini.
Hinta-laatusuhde: Erinomainen, viini on tähän hintaan todella edullinen ostos.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Alberto y Benito, Bodegas Briego, DO Ribera del Duero
Alue: Espanja, Castilla y León, Ribera del Duero
Tyyli: Punaviini, Crianza
Rypäleet: Tempranillo (100%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 16,69e Alko 12.11.2015

Samalta tuottajalta:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti